Aamulla nukuin yllättäen vähän normaalia pitempään, mut eihän se pahemmin hetkauttanut, sillä ei ollut tarkoitustakaan käydä verkkailemassa. Lätkäsin perus-settiä aamiaista naaman ja rupesin opiskelemaan kestävyyttä tekstimuodossa. Tovin jaksoin lukee, kunnes vatsa oli sopimmoollen vajunnut ja läksin tiestölle ahdistamaan. Veivasin kovempaa 3+3+12+3 ja olo oli ahdistunut, mut ihan silleen sopivasti.

Kotona suihkuttelin, sapuskoin sekä surffasin bittien aallonharjalla. Välistä keittelin nuuskaakin uuden ohjeistuksen mukaan. Se oli sen verran virheliike, etten toista kertaa moiseen sorru PERKELE, nimittäin kämppä haisee PASKALLE seuraavat 3 viikkoa ja "tavarasta" tuli hieman kyseenalaista. Iltamassa kävin vielä lätkyttelemässä keveetä vajaata 12km.

Oksennus

Lupasin oksentaa jokinmoisen raportin eilen ostamastani kirjasta (226-Fyysinen kantti). Lueskelin sitä tovin iltamassa ja sain loppuun tänä aamuna. Mitäpä tosta sanoisi?! En tunne kirjoittajaa muuten kuin netistä ja saavutusten kautta, joten munhan on sinänsä helppo ruveta kehumaan tai dissamaan.

Sikäli ei olisi mitään kokemusta kestävyysharjoittelusta ja siitä miltä tuntuu lähteä treenaaman jo valmiiksi väsyneenä, niin olisi riski ruveta huokailemaan noiden saavutusten jälkeen, että onpa kova äijä ja käsittämättömiä suorituksia, joten kirjakin olisi ihan ykkönen elikkäs rautaa -vallankin jos olisin lisäksi vielä kestävyys-fani. Toisaalta jos en ymmärtäisi kestävyyden päälle mitään, niin voisi yks' kantaan todeta, jotta turhanpäiväistä PASKAA sekä ajanhaaskausta koko opus sekä tekijän näpertely.

Tarinan kerronnallinen tahti sekä aikajärjestys on miellyttävää luettavaa, vaikkakin mielestäni paikkapaikoin pitkästyttävää sekä ylimalkaista. Muutenkin ennakolta odottelin suun puhtaaksi puhumista, piikittelyä, huumoristista otetta tai jotain sinne päin. En kyllä ihan tarkkaan muista, mistä tollaisen käsityksen sain, mut jostain kummiskin. Tietysti kirjassa mainitaan, että tämä on kiltin ihmisen tekemä tuotos, joten eihän sitten tartte odottaakaan mitään Mattiesko Hytösen kaltaisita tykitystä, sillä eihän kaikilla ole sama käsitys sovinnollisuudesta tai normaaliudesta. Itse olisin ehkä tehnyt hieman rankemmalla kädellä, eipä ole mun kirja, enkä sitäpaitsi koskaan ole ollut MM triathlonissa 7.:kään, saati uinut Sulkavan reittiä lävitte.


Tästä kyllä loistaa sanoma mistä itse pidän, eli kestävyysurheilussa tärkeintä on motivoitua treenaamaan tarpeeksi kovaa ja määrällisesti tarpeeksi paljon, olipa lähtökohdat ja lahjakkuus sitten mitä tahansa. Sen jälkeen kaikki on mahdollista, jos vain kyseessä on laji joka kestää tarpeeksi kauan aikaa. Kirjan parhaana antina pitäisin motivoinnin monipuoliseen kestävyystyyppiseen kovaan harjoitteluun, kirjoittajan oman esimerkin ansiosta.

Liiteosiossa käsinkirjoitetut otteet harjoitussuunnitelmarungot sekä harjoituspäiväkirjasta ovat varmasti monelle urheilijalle/valmentajalle mielenkiintoista luettavaa.

Kirjan hinta 29 euroa varmasti tuntuu monelta melkoisen kalliilta, mut onpahan itsellä ainakin tullut ostettua joutavampaakin törkyä. Kokonaisuutena kummiskin hyvä lukukokemus, jota olisin voinut jatkaa pidempääkin.

Varmasti tämän blogin lukijakunnasta valtaosa on kiinnostunut ainakin jollakin mitalla kestävyysurheilusta, joten suosittelen kirjaa lämpimästi. Sitäpaitsi kirjan päähenkilö on melkein yhtä kova äijä kuin allekirjoittanut.

Ja VITTU miehän oon maan paras kirjallisuuskriitikko, sillä eikös se yleensä mee, että ketkä ei itse osaa rupeevat kriitikoiksi?!

Kirjan hinta kotiin toimitettuna on 29 euroa juoksijakortilla ja 32 euroa ilman juoksijakorttia. Kirjaa voi tilata osoitteesta: tero.hyppola@gmail.com