Laittelin juoksufoorumillekkin päiväkirjaa akillesleikkauksesta, joten voisihan tännekkin sen iskee, kun kummiskin on jonkimoinen tarina jaettavana. Sehän on varmaa, että tämä ei ole minkään suositusten mukainen kuntoutus. Yritin kummiskin tehdä parhaani jalkaa, sekä muutenkin yleistä kuntoani parantaakseni. Tietysti HCM olisi pitänyt jättää välistä, sillä olihan se melkoisen riskaapeli veto, vaikka olinkin asennoitunut keskeytykseen sikäli jänteeseen ilmestyy ns epätervettä kipua, mutta oikeasti muuten kulutin koko käytettävissä olevan kapasiteettini asian hoitamiseksi pois päiväjärjestyksestä.

Akillesleikkaus 7.6 Lappeenrannassa päiväkirurgisella osastolla. Leikkaus meni hyvin jalasta löytyi pienehkö repeämä pystysuunnassa, josta otettiin arpikudosta ja tikattiin kiinni, lisäksi poistettiin jänteen ympäriltä ns kiinnikeitä.

8.6 Päivä lähes kokonaan sohvalla jalka koholla ja paketissa. Pientä jomotusta, mut ei suurempaa. Otin siitäkin huolimatta tulehduskipulääkettä, että jalan turvotus ei tulisi isoksi.

9.6 Otin aamulla paketin jalasta pois ja kävin suihkussa. Pikkuisen oli kudosnestettä vuotanut ja vielä hieman vuoti suihkun aikanakin. Annoin jalan kuivua itsestään noin tunnin verran sohvalla puhtaan pyyhkeen päällä ja laitoin leikkaushaavan päälle ns leikkaushaavalapun. Ei juurikaan kipuja mut tulehduskipulääkekuuri jatkuu ja keppien kanssa suurimmaksi osaksi kävelen. Tänään myös aloitin kylmähoidon, eli pidän jääpulloa akillesjänteen alla, aina noin 30min pätkissä.

10.6 Mykoplasmatesteissä Imatralla ja sen jouduin suorittamaan kepeillä, samoin kuin kaupassa käynnin. Suihkussa kävin uudestaan ja vaihdoin haavalapun. Kudosnestettä oli todella vähäsen vanhassa lapussa, eikä mielestäni suuremmin turvotustakaan. Jalka on ollut koholla tähän asti aina kun istun, tai siis puoliksi makaan ja jäähoitoa jatkan, samoin kuin tulehduskipulääkekuuria. Sisällä kävelen suurimaksi osaksi ilman keppejä, mutta astun täysin kantapäällä, enkä yhtään ponnista leikatulla jalalla.

11.6 Päivä oli normaali. En juurikaan liikkunut kodin ulkopuolella, joten en käyttänyt keppejä. Vedin 3*75mg voltarenia ja kipuja ei ollut. Suihkussa vaihdoin haavalapun eikä kudosnestettä ollut valunut juuri yhtään. Jäätä noin 5*30 minsaa, myös jalka kohoasennossa aina kun en seissyt tai kävellyt.

13.6 Pientä kirvelyä jalassa, luultavasti nahka kiristää ja arpeumassa hieman repeämään pinnasta. Kudosnestettä ei kummiskaan ollut yhtään haavalaastarissa. Kipuja ei ollenkaan, vain tiettyä arkuutta kävelyssä. Ulkona kävellessä käytän keppejä, mutta sisällä kävellessä jyystän kantapäällä. Toivottavasti ei haittaa mitenkään. Ainakin ohjeessa luki, jotta silleen saa tehdä kunhan ei ponnista. Tulehduskipulääkettä olen vetänyt samalla tavalla kuin tähänkin saakka. Huomenna on varmaan viimeinen päivä, että syön. Muuten olen kaikki ajat jalka koholla sohvalla, sekä jäällä välistä haudon. Turvotusta ei jalassa juurikaan ole.

15.6 Jalka ei oireile oikeastaan yhtään. Viimeinen päivä tulehduskipulääkettä ja huomenna kuulostellaan miten kipeä koipi oikeasti on. Jalkaa olen pitänyt koholla leikkauksesta tähän päivään saakka, kaikki ajat mitkä en ole jalkeilla. Henkisesti äärimmäisen raskasta vain istuskella, mut toivotaan, että hyvää tulee. Ulkona liikkuessa käytän keppejä, mutta sisällä kinkkailen kantapäällä kävellen. Hieman olen varpaita ruvennut pumppailemaan maatessani(ilman vastusta), mutta hirveästi ei uskalla vielä tehdä.

17.6 Tikkien poisto ja ensimmäisen kerran kävin kaupassa ilman kainalosauvaja. Tikit olivat melko tiukassa ja sairaanhoitajan mielestä tämä johtui siitä, että haava on parantunut melko hyvin. Toivottavasti pitää paikkaansa. Sohvalla maatessa(jalka edelleen koholla ja päivällä 3*25min jäätä) olen varpaita kipristellyt ja käännellyt jalkaterää ääriasennosta toiseen. Tätä tämä meikäläisen kova treeni on tätä nykyä. No huomisen vielä toivun ja ylihuomenna lähden kokeilemaan crostraineria. Mielestäni turvallisempaa aloittaa harjoitteleminen sillä kuin kuntopyörällä, sillä vähemmän rasitusta jänteelle. Jalassa ei ole kipuja, eikä tietystikkään kudosnesteitä valu. Turvotuskin on melkoisen minimaalista.

19.6 Päivä pelkästään makoilua. Suuriman osan päivästä en pitänyt haavan päällä mitään suojaa ja annoin sen hengittää vähän paremmin. Kylmää 4*20min. Kävellessä ontumista vain hieman, eikä suurempaa kipua, mut alitajuisesti tulee hieman kinkattua.

20.6 Ensimmäiset crostrainer-treenit aamulla, aikaa meni tunti. Sydän otti kovasti kierroksia, mut tuntemuksella vedin sellaista rento-reipas tasoa. Kantapää oli melkoisen kipeä lopetettuani, kun olen käyttänyt sitä kävellessäni niin runsaasti. Illalla uudestaan nytkyttelemään, jos jaksan. Jäätä olen käyttänyt erittäin runsaasti, eikä jänteessä oikeastaan minkäänlaista kipua.

22.6 Eilen pari crossari treeniä ap 1h keveetä ip 1,5 perusmättöteholla. Jalka oli ihan ok. Ainut ongelma mikä on, niin kantapää rupeaa kipuilemaan kävelystä, vaikka olen laittanut geelikantalaput korottamaan ja pehmentämään iskua. Tänään treenasin crossarilla ap 1h keveetä ip 1h keveetä. Kantapää on edelleen kipeä, ja muutenkin vähän lepojomotusta. Ei kummiskaan suurempaa ns oikeaa kipua. Haava kutiaa kohtuu paljon ja sitä tekisi mieleni raapia. Toivon sydämeni pohjasta, että jalka parantuisi täysin kuntoon, nimittäin usko on kovilla ja luottamus ei ole hirveän vahvaa.

23.6 Tein vain yhden kovemman crossari-treenin illalla, ku aamusta oli muuta puuhaa. Kantapää melkoisen kipeänä kävelystä. Olen painellut varovasti akillesta, ja yrittänyt tunnustella onko siinä kipuja. En kummiskaan suurempaa kipukohtaa ole löytänyt. Arpea kutittaa tolkuttomasti, mut olen muuten pitänyt siitä näppini erossa. Saatan ehkä huomenna pitää varuilta lepopäivän ja kuulostella miltä jalka tuntuu.

24.6 Kantapää niin kipeä, etten uskaltanut lähteä treenaamaan, sillä kipu säteilee jo sääreen saakka, enkä pysty havainnoimaan, jos akillesta rupeaa koskemaan. Soittelin fysioterapeutille ja se suositteli pitämään vain 10min jaksoja kylmää, joten tein 6*10-15 minuuttia kylmähoito-jaksoja akillekseen. Melko hissukseen olin muutenkin koko päivän. Yölläkin tuntui epämääräistä jomotusta kantapään läheisyydessä.

25.6 Sama kuin eilen(eli lepopäivä), mut jalan kivut huomattavasti vähentyneet. Illalla olisi ollut jo melkoisen valmista kauraa lähtemään treenailemaan. Ajattelin, ettei yhden päivän lepo mitään haittaa, jos sillä säästän jalan hajoamisen uudetaan. Nyt on maltti valttia. Toivottavasti kohta pääsisi jo juoksemaan. Kylmähoitoa tein kuten eilenkin ja lisäsin vielä jääpullon ja nahkan väliin talouspaperia, kun se on kuulemma turvallisempaa.

27.6 Jalka on ollut suht ok lukuunottamatta kantapäässä olevia kipuja. Kivut ovat enemmänkin jomotusta kuin pistävää kipua. Olen sormilla tunnustellut jännettä, mutta siinä ei suuremmin tuntoja ole, ainakaan negatiivisia. Kylmää olen laittanut noin 6*10-15 minuuttia. Treeneinä reilut tunnit kevyttä crossaria aamulla ja illalla.

28.6 Jalan tuntemukset ovat samoja kuin eilenkin, eli kantapää on kipeänä. Kuten aikaisemmin mainitsinkin niin johtunee kantapää edellä suoritetusta kävelystä. Kävely on aika-ajoin suhteellisen normaalia, mut rappusten alapäin tuleminen pitää ottaa varovasti. Muutenkin kävelen vielä lyhyemmällä askeleella, ettei tarvitse turhia jännityksiä akillekseen. Kylmähoitoa olen suorittanut samalla tavalla kuin eilen ja muinakin päivinä. Tietysti kantakorotukset ovat kaikissa käyttämissäni kengissä olleet heti siitä saakka kuin lopetin kävelykepeillä teutaroinnin (intersportista 15egee pari, urheilukengissä olen käyttänyt 3korotusta/jalka, muissa kengissä 1-2 riippuen kengän omasta kantapäästä). Treenit ap tunti crossaria ip 1h20min crossaria kovaa.

29.6-1.7 Kantapää melkoisen kipeä, mut treenit peruskaavalla kova-puolikova-kevyt jatkuu. Jäätä jokapäivä useita kertoja jänteeseen sekä kantapäälle. Kävellessä on melkoista kinkkaamista, mut treeneissä ei tuntemuksia juuriakaan. Ensimmäisen voimaharjoituksen tein punttisalilla 29.6. Tein laitteilla reiden ojentajia sekä loitontajia, irtopainoihin en vielä hirvinnyt koskea muuten kuin yläkroppaa tehdessä ja päälle tietty vielä vatsalihasharjoittelua.

2.7 Lepoa, sillä kantapää ei tunnu muuten paranevan.

3.7 kantapää oli melkoisen kipeä, mut pikkuisen crossarin pyörittelyä, mut muuten rauhallista oleskelua, eikä turhia liikkeitä sohvalta. Kylmää normaalisti.

5.7 Jalkaa ei tarvitse kävellessä tarvitse ontua. Puhdas lepo tuli nyt oikeaan saumaan. Rupesin vavistamaan jalkaa kuminauhajumpalla ja teinkin aluksi 3*5min erillaisia pumppauksia sekä pitoja. Jalka ei kipeytynyt yhtään. Aamulla kävin crossarilla tunnin ja illalla soudin 15min sekä crossasin 1,5 tuntia. Jalka oli hieman omituinen soutaessa, joten en viittinyt jatkaa soudulla pitempään. Kummiskaan soudun jälkeen mitään erikoista kipua en jalassa tuntenut. Kantapäässä olevat kivut ovat huomattavasti pienemmät kuin edellisellä viikolla. Jäätä 5*15minsaa.

6.7 Jalka on melkoisen hyvä. Aamulla herättyäni hieman jäykkyyttä akilleksessa, mutta ei kipuja. Tasaisella pystyi kävelemään normaalisti. Aamulla kävin soutamassa 20minsaa ja päälle crossaria 40minsaa. Jalassa ei kummenpia tunteita soudun aikana, muuten kroppa ei soutamista siedä, sillä kunto on PASKA. Illalla tunti vartti yhdistelmällä soutu/crossari.

7.7 Jalassa ei suurempia tuntemuksia, kuin vasta illalla treenien jälkeen. Tuntemukset ovatkin pelkkää ”painon” tunnetta, eikä siis mitään suoranaista kipua. Treenailin aamulla crossarilla ja päälle tein punttia. Tällä kertaa uskalsin jo tehdä irtopainoilla (askelkyykky +kp:lla kippiä eli yhdenjalan maastaveto tai jtn, sekä lisäksi koneella reiden ojentajia ja yläkroppaa kokonaisvaltaisesti). Päivällä tein kuminauhalla jumpaa leikattuun jalkaterään. Välistä pumppailin hissukseen ja välistä staattisia pitoja harjoituskertoja oli kolme kappaletta. Käytin myös jäätä jalassa 4*15 minuuttia. Illalla kävin vetämässä kovan harjoitusksen crossarilla 20min 1min/1min+ 1h reipasta.

10.7 Jalka aamulla vähän turpeessa ja samalla hieman jomotusta. Treeneissä kunnon hiet päälle ja enin turvotus laski, vieden jomotuksen mennessään. Treeneissä myös punttia keveesti jaloille sekä koko kropalle. Hermotus ei vieläkään pelaa leikatussa jalassa normaalisti, mut ehkäpä asteen paremmin kuin edellisellä kerralla. Jäätä 4*15minsaa ja kuminauhajumppaa reilusti. Kaupassa käydessä hölkkäilin parikymmentä metriä testiksi ja jalka tuntui ihan normaalille. Kohta voisi lähtee kokeilemaan muutaman kilometrin lenkkiä.

11.7 Aamulla 30min soutua+40minsaa crossaria. Päivällä Korkeasaaressa kävelyä ja illalla pulikointia kylpylässä. Jalka oli korkeasaaressa hieman arka, koska kävelin mäkiä ylös tytär harteilla. Muutenkin hän istui paljon päivän mittaan harteilla, joten jaloille suht kovaa harjoitusta, onneksi kylpylässä sai sitten palautusta. Muuten jalassa ei suurempia huolenaiheita.

13.7 Aamulla ensimmäinen juoksuharjoitus 3,5km+puntti+3,5km. Jalka oli ensimmäisten satojen metrejen jälkeen hieman oudon tuntuinen. Puristi sekä tuntui jäykälle ja kireälle. Kilometrin juoksun jälkeen tuntemukset helpotti. Paluumatkalla jalka olikin melkoisen hyvä. Päivällä 3*15min jäätä sekä omatoimista hierontaa jänteeseen. Jalka ei ollut kipeä illalla, ja huomenna varmaan kokeilen uudestaan juoksua, sikäli aamulla jalka on tarpeeksi hyvän tuntuinen.

14.7 Aamulla juosten kevyt kymppi. Jalassa alkuun tuntemuksia mm puristusta, jäykkyyttä, ”kirvelyä”, matkan edetessä vähenivät, eikä suoranaista kipua tuntunut. Päivällä tarjoilin huolella kylmää, sekä pari kertaa kuminauhajumppaa. Illalla kävin pyörittämässä crossaria 80 minsaa, jonka jälkeen jänne oli vähän kipeä/tai sitten kantapää. Huomista treeniä en vielä ole päättänyt. Sikäli aamulla jalassa tuntemuksia niin korvaavaa, jos ei suurempaa tuntemusta niin ehkä kevyttä lenkuttelua salille kuin eilenkin.

15.7. Pari crossari treeniä, jalka oli vähän turpeessa ja kipeä illalla. Kylmää normaalisti.

16.7 Akilles hieman turpea ja kipeä, joten lepoa sekä kylmää. Alkaa hermo palaa tähän...

19.7 (6 viikkoa leikkauksesta)Aamulla juoksua 12km sisältäen punttiharjoituksen. Jalkoja ramakasti tuli tehtyä ja reidet kohtuullisen hapoille. Akilles oli suht ok ekaa 1,5 km lukuunottamatta. Päivällä jäätä jalkaan ja kohoasentoa. Illalla ehkä juoksemaan, jos jalka on suht ok. Ainakin henkisesti ihan ok:ta, jotta pääsee ulkoilemaan.

20.7 Aamulla juoksua 13km, jalka oli alkuun arka, mutta ennen 2km täyttymistä turtui ja lenkki meni joten kuten. Muuten kunto aivan surkea, eikä juoksemisessa mitään nautinnollista. Illalla muutoa eli kantohommia reilusti ja siinä alkoi jo akilles pyytelemään vähän armoa. Jäätä pari kertaa 15minsaa.

21.7 Aamulla juoksua 12km ja jalka oli kipeämpi kuin edellisinä päivinä. Pikkuisen turtui lenkin edetessä, mutta kokoajan tuntemuksia. Puntilla kävin samalla reissulla, mut otin suht keveesti. Päivällä lähden ajelemaan Sotkamoon, joten pitää katsoa millaista treeniä siellä jaksaa ja tohtii tehdä. Aloitan tänään tulehduskipulääke-kuurin.

22.7 Tulehduskipulääke-kuuri jäi päivän kokeiluksi sillä maha oli törkeän kipeä eilisellä iltalenkillä(10km). Aamulla juoksua 15km ja lihaksisto tosi väsynyt. Illalla uintia järvessä sekä runsaasti trampoliinilla hyppelyä, ja sehän on melko hyvää treeniä koko kropalle. Jalka on ollut suht kivuton, eikä suuremmin turvotustakaan.

25.7 Aamulla 12 kevyttä ja illalla 21,5 perusmättöä. Jalka oli aamulenkillä melko arka, mut turtui matkan edetessä. Iltatreenin jalka olikin jo parempi. Jäätä käytin 2*15min eikä suurempia kivun tuntemuksia.

26.7 Aamulla 3+puntti+3. Oli tarkoitus juosta pidempi lenkki, mutta heti ensimmäisestä minuutista alkaen jänne tuntui melkoisen kireälle, sekä kipeälle. Pikkuisen helpotti matkaa tehdessä, mut aika huono kaiken kaikkiaan. Illalla en varmaan juokse, nimittäin nyt saa olla taas varuillaan.

27.7 Akilles turkaisen kipeä. Aamulla yritin juosta, mut käännyin melkein heti takaisin, koska ei viiti tahallaan sitä rikkoa. Aloitin tulehduskipulääke-kuurin uudestaan. Voltareniahan yritin viime viikolla syödä, mut aiheutti valtaisan kivun vatsaan, joten katsoin paremmaksi lopettaa. Tänään vedin arcoksiaa napin ja iltamassa jalka olikin suht hyvä. Töissä kyllä kävely aluksi teki tiukkaa.

28.7 Aamulla 15 km keveetä Tarvaisen kanssa ja vauhti erittäin kevyttä(kuten juoksuseurasta voi tämän olettaakkin). Jalka lopussa hieman ärtyi, mutta ei pahasti. Päivällä punttia ja meno oli siellä ihan ok:ta. Arcoksia potkii hyvin, sillä jalka on lähes kivuton. Illalla voisi lähtee ihan keveesti treenaamaan, mut pitää olla varovainen, koska arcoksian turruttamana olen jalkani rikkonut pari kertaa, joten lenkki jää väliin.

1.8 Lepo sillä jalka on ollut pari päivää tosi herkkänä. Pakko oli lopettaa arcoxian syöntikin, koska eilen oli vatsa sekaisin ja kipeä. Tänäänkin vielä hieman tuntemuksia, mut ei vatsan sekaisuutta.

2.8 Aamulla 12km keveetä ja alkuun oli jalka hieman arka. Matkan edetessä alkoi turtumaan ja lenkki muuten ok. Päivällä touhutessa jalka oli kivuton ja ei turpeassa. Ilalla juoksin 21 vähän kovempaa elikkäs rentoa. Jalka oli suht ok, mut vatsa temppuili koko ajan.

3-7.8 Välistä lenkkeilty ja välistä taas levätty. Akilles menee treenatessa yleensä vähän helläksi, mut jäällä alkaa taas helpottamaan. Parin treenipäivän jälkeen parempi pitää kokonaan lepopäivä. Kantakorotukset ruvenneet aiheuttamaan säären ulkosyrjän lihaksistoon jumitusta ja kipuja, joten madalsin asteen niitä, tämä taas aiheutti, että akilles on helpommin kipeä. Kirurgille näytin 5.8 ja hän sanoi, että voi nyt ruveta venyttämään täysiä,sillä repeämis vaaraa ei enää ole. Muutenkin antoi luvan juosta, kuin vain kivuilta sietää. Sanoi myös että kivut saattavat kestää helpostikkin 3-12kk. Toivottavasti lähtisivät kivut pois. Venytyksiä suht reilusti kirugin käynnin jälkeen.

8.8 Tänään vain yksi 18km TV lenkki. Akilles oli ensimmäisen kerran lähes kivuton koko lenkin ajan. Kotona hieroin jännettä mobilaatilla kiinnikkeiden syntymisen estymiseksi. Huomasin, että kantaluun kohdalla todella kipeä paikka, varmasti kengät(lunar glide) aiheuttaneet tämän sillä siitä ei oltu leikattu. Siirryn juoksemaan toistaiseksi pelkästään Pegasuksilla. Venytyksiä jänteeseen olen antanut jo muutaman päivän ihan kunnolla. Venyttäessä jänteeseen kyllä vähän tuntuu(ei kipua), ennemminkin kirvelyä...katsellaan.

13.8 Päivät on tullut treenailtua vaikka alkuun jänne on ollutkin melkoisen jäykkä sekä arka. Yleensä on helpottanut 1-2km juoksun jälkeen. 12.8 juoksin ensimmäisen vetoharjoituksen ja viimeisen vedon kokeilin juosta ilman kantakorotuksia. Oli ihan mukavavaa muuten, mut akilles ei oikein tykännyt. Olen hieronut muutamia päiviä akillesta verenkiertoa parantaakseni ja liukastusrasvana olen käyttänyt mobilaatia. Kirurgi suositteli tätä. Saa nähdä auttaako.

14.8 Aamulla juoksentelin reilun 12km ja alkuun jalka oli jäykkä, lenkin edetessä tuntemukset vähenivät. Päivällä venyttelin jännettä (maltilla), kuten olen kirugin jälkitarkastuksen jälkeen tehnyt joka päivä. Muutenkin päivisin käytän ns barefoot jalkineita(feelmax ja tilasin vielä five fingerit), että akilles saisi normaalia venytystä kävellessäkin. Illalla kävin juoksemassa 21km rentoa ja en pitänyt lenkillä kantakorotusta laisinkaan. Alkuun taas melkoisen aristavaa, mutta 1km jälkeen oli jo huomattavasti helpompaa, uudestaan rupesi tuntumaan enemmälti 17-18km jälkeen, ei kummiskaan ihan älytöntä kipua. Muuten akilles oli illalla ihan ok kävellessä, eikä suurempaa kipua rasituksesta aiheutunut, huomenna saattaa asianlaita olla ihan toinen.

17.8 Aamulla pidin lepoa sillä eilinen oli suht kova päivä ap 12 ip 3+15vl+3. Illalla kävin hönkimässä perusmättöä 18km ja jalka oli lähes kivuton koko treenin ajan. Muutenkin jalka on ollut viimeiset päivät oikein hyvässä kunnossa, ainoastaan aamuisin on ollut jäykkyyttä sekä arkuutta, mutta muutaman tunnin jälkeen jalka ei ole vaivannut mitenkään.

18.8 Pidän lepoa, koska lihaksisto ei vielä ole valmis harjoittelemaan ihan jokainen päivä täydellä teholla. Jalka kummiskin suhteellisen hyvässä kunnossa. Pari päivää oletettuun HCM:n starttiin.

19.8 Aamulla kävin juoksemassa 10km ja jalka oli todella arka alkuun. Varmaan eilinen lepo kasasi nestettä leikkaushaavan läheisyyteen ja aiheuttaa hieman puristusta jänteeseen. Loppulenkistä jo jalka suht ok. Illalla käyn varmaan vielä 8km hölköttelemässä. Pitää myös hieroa mobilaatilla jalka vireeseen, vaikka joka päivähän olenkin sitä hieronutkin...

20.8 HCM takana ja jalka maratonin aikana yllättävän hyvä. Kipuja kyllä oli matkan varrella, mutta ei yhtään sellaista, että olisi tarvinnut vauhtia hidastaa. Ihmettelin vähäisiä kipuja vaikka juoksin kisakengillä ilman korotuksia. Maalissa laitoin jänteeseen jäätä sillä lopetettuani juoksun jänne oli melkoisen arka. Pari tuntia käpöteltyäni ympäriinsä jänne oli jo parempi.

21.8 Lepoa, ja jänne on vähän arka.

22.8 Nyt koskee lähes jokaiseen lihakseen mitä vyötärön alapuolella on, joten jänteessä olevat kivut eivät ainakaan tunnu hirveän pahoille. Varpaissa yllättäen hiertymiä ja nekin ovat melkoisen arkoja. Juoksin kuitenkin töihin ja sieltä pois elikkäs 4,5+4,5. Kevyttä venytystä jänteelle sekä mobilat-hierontaa.

23.8 aamulla 11 ip 16. Jänne hieman arka, mut yllättävän hyvänä. Muuten jokainen lihas on väsynyt ja kankea.

25.8 Aamulla 5+puntti+3 illalla aholassa 21km. Jänne oli aamusella melkoisen jäykkä, mut alkoi lämmettyään toimimaan ns normaalisti. Illalla myös sama homma. Kotona venytystä ja mobilat-hierontaa. Lihaksisto melkoisen hellänä.

24.9 Viimeisestä päivityksestä kuukausi. Jalka on ollut suhteellisen ok. Aamuisin vielä tuntemuksia, mutta ei enää hirveän suuria, eli ei tarvitse juurikaan linkata. Iltatreeneissä yleensä lähes kivuton. Pidemmissä nykäyksissä eli yli 20 lenkeillä alkaa hieman lopussa painamaan, mutta suurempaa kipua ei kummiskaan. Nyt enemmän huolena vastakkaisen jalan lonkka, jossa varmasti piriformis tulehtunut, mutta tämänkin on normaalia, sillä nämähän ovat vaivanneet mua jo vuodesta 2005 asti vuorovuosin. Akillesta edelleen venyttelen, mut mobilaatti-hierontaa en ole muistanut tehdä pariin viikkoon...pitäsi taas tormistautua.

4.10. Treeniä voin suorittaa jo harjoitusohjelman mukaan, enkä enää juurikaan kärsi akilleskivuista. Aamuisin on hieman jäykkä, mut eipä enää juurikaan kipeä. Kenkien kantojen leikkaamisen jälkeen kivut ovat vähentyneet dramaattisesti ja tämän on hyvä juttu. Viime viikonloppuna juoksin harjoituksen puolikaan ja siinäkään ei suuremmin ongelmia ilmennyt. Pitäisin tätä tapausta loppuun käsiteltynä, enkä enää kirjoittele ellei jotain dramaattista akilleksen huononemista tapahdu.

Tässä on minun tarinani akilleksen suhteen. Vielä lisään, että olen nauttinut erinnäisiä vitamiineja/hivenaineita koko palautumisajan esim d, kromi, sinkki, seleeni, rauta, en tiedä onko näistä ollut mitään apua, mutta ajattelin kummiskin kertoa. Vissiinkin sinkki ainakin auttaa, kudosten uusiutumisessa, mut en nyt oo varma.

Lopuksi vielä totean, että akillesvaivat ovat äärimmäisen keljumaisia, ja vaativat todella paljon vaivaa sekä aikaa parantuakseen. Ja vaikka pääsisi/joutuisi leikkaukseen, niin senkin jälkeen usko on monesti äärimäisen kovilla. Omasta kokemuksestani voisin sanoa, että leikkausen jälkeen esimmäiset 2-3 viikkoa ovat todella tärkeitä, ettei vahingoita leikkattua jännetta uudestaan. Tikkien poiston jälkeen itse pidin parempana crossarin pyörittelyä kuin pyöräilyä tahi soutua, sillä siinä ei tule niin kovasti kuormaa jänteelle. Liikkua pystyy ja varmaan kannattaakin, ja itsellä ainakin välistä oli liikkuessa kipeä, mutta yritin pitää sen vielä ns terveellä tasolla. Lepopäivät monesti pahensivat jalassa tuntemuksia, koska kudoksiin kertyi nestettä. Oluen tahi muun alkoholin juomista en suosittele ensimmäisien kuukausien aikana, sillä sekin tuntuu menevän suoraan leikkaushaavaan. Opin sen ns kantapään kautta.

Juoksemisen aloittaminen on taas melkoinen show, sillä sehän on melkoisen varmaa, että jänne räsähtää uudestaan kipeäksi, mutta nekin kivut vähenevät -vain ajan kanssa.


Toivottavasti tästä asiasta minun ei tarvitse enää koskaan kärsiä, saati kirjoittaa tavuakaan.

Eilen reilu 30km erittäin monella mäkiruskolla, ja tänään vain 5km+KP 55min+3km.